Menü

silverlight facebook paylaş silverlight twitter paylaş silverlight google plus paylaş silverlight linkedin paylaş


silverlight


Yeni teknolojimiz SILVERLIGHT

Arkadaşlar silverlight microsoftun flash a karşı çıkardığı yeni bir teknoloji. Yeni dediğime bakmayın piyasaya çıkalı uzun bir süre oluyor fakat tam olarak kullanıma geçmedi. Neden diyecek olursanız nedeni henz microsoftun kontroller geliştirmemiş olması. Şu anda çalışmalar yapabilir ve yayınlayabilirsiniz fakat çeşitli konularda problemler yaratabilir. Microsoft şimdilik problemlere çözüm üretme yolunda gidiyor. Bakalım ne zaman yeni eklentiler sunacak. Flash da olduğu gibi silverlight içinde bir oynatıcı (destekleyici) yüklemeniz gerekiyor. Bu destekleyiciyi

www.silverlight.net

adresinden yükleyebilirsiniz. Zaten silverlight ile yapılmış sitelere girdiğinizde sitenin silverlight ile yapılmış olduğunu ve gerekli eklentiyi yüklemenizi istiyor. Silverlight teknolojisinin en önemli kozu .NET teknolojisi ile beraber çalışması. Yani C# , VB , AJAX gibi programlama dilleriyle entegre şeklinde çalışabiliyor. Microsoft silverlight farklı browserlarla da uyumlu bir şekilde çalışıyor. Yani microsoft ilk defa kendi bünyesi dışında çalışan bir teknoloji çıkarmış oldu. Tabiki ADOBE ye kafa tutabilmesi için bunu yapması gerekiyordu. Silverlight ile ilgili çeşitli uygulamar var. Bunlardan dikkatimi çeken birkaçtanesinin linkini veriyim;

http://www.etonline.com/silverlight/oscars80/

http://www.microsoft.com/silverlight/default.aspx

Silverlight <xaml> tabanlı çalışmaktadır. xaml tamamen yazılımsal olarak yapılan tasarımların, animasyonların paylaşılmasıdır. Yani açık kaynak kodlu olarak silverlight ile yaptığımız herşey koda dökülür. Yani tasarımcı yaptığı herşeyi <xaml> formatında yazılımcı ile paylaşıyor ve yazılımcıda hiç tasarıma bulaşmadan gerekeni yapıyor.

Silverlight bir nevi Java Script ve ASP.NET birleşimidir. Silverlight ile uzun uzun yazdığımız JS kodlarını ASP.NET teknolojisi ile birleştirip 2-3 satırda yazabiliyoruz.

Birazda silverlight kullanmak veya silverlight projesi geliştirmek için neler gerekli onlardan bahsedelim.Öncelikle silverlight projeleri inceleyebilmemiz için gerekli player ı yüklemeliyiz. Yukarıda verdiğim adresden yükleme işlemini yapabilirsiniz. Alternatif olarak alttaki adreside kullanabilirsiniz.

http://www.microsoft.com/silverlight/install.aspx

Uygulama geliştirmeniz için ASP.NET Framework 3.0 a ihtiyacınız var. Eğer Visual Studio 2008 programını kullanıyorsanız Framework 3.0 otomatik olarak yüklenmiştir. Yok eğer yüklemeniz gerekiyorsa onun içinde bir link veriyim

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=10CC340B-F857-4A14-83F5-25634C3BF043&displaylang=en

Peki gerekli programlara ve eklentilere sahipsiniz, şimdi ihityacınız olan bir arayüz. Grafiklerin ve arayüzün tasarlanmasında kullanılan program Microsoft Exspression Blend Programın BLEND ve BLEND2 olmak üzere iki sürümü mevcut. Benmi fikrimiz sorarsanız BLEND 2 daha iyi.

http://www.microsoft.com/expression/products/overview.aspx?key=blend

Evet şimdilik geliştirme yapmanız için minumum gerekenler bunlar. Silverlight teknolojisinin hayatımızı tamamiyle kaplamasına çok kısa bir zaman kaldı :))

Hepinize kolay gelsin. Aşağıda Bulduğumu birkaç link vereceğim incelemekte fayda var

http://silverlight.live.com/
http://www.siberkultur.com/?q=microsoft-silverlight

http://www.microsoft.com/silverlight/

http://www.microsoft.com/silverlight/install.aspx

http://silverlight.net/

http://www.microsoft.com/presspass/p…materials.mspx

http://silverlight.live.com/

http://www.mono-project.com/Moonlight

http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/bb188743.aspx

http://silverlight.net/Learn/

http://silverlight.net/Showcase/

http://www.telerik.com/demos/aspnet/…DefaultCS.aspx

http://guide.ceit.metu.edu.tr/Expres…V/default.html

http://www.sodyum.net/oku.asp?makale=126





[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: