Menü

HFCS nedir facebook paylaş HFCS nedir twitter paylaş HFCS nedir google plus paylaş HFCS nedir linkedin paylaş
12.10.2019
Cumartesi


HFCS nedir


hfsc
High Fructose Corn Syrup ( HFCS ) yani Yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır nişastasından elde edilen tatlandırıcı bir maddedir. 

Mısır nişastası, glikoz zincirlerinin birleşmesinden oluşur. Yüksek fruktozlu mısır şurubu ise mısır nişastasındaki glikozun bir bölümünün fruktoza dönüştürülmesi sonucunda oluşur ve evimizde kullandığımız sakkaroza ( sofra şekeri ) çok benzer yapıdadır.

Sakkaroz ve HFCS arasındaki fark ise içerdikleri fruktoz miktarlarıdır. Sakkarozda eşit oranda glikoz ve fruktoz bulunuyorken; HFCS42’de %42, HFCS55’te ise bu oran %55’tir.

HFCS üretim maliyetinin sakkarozdan daha az olması ve bazı gıdalara istenen özellikleri kazandırmakta daha üstün olduğundan kullanım alanı biraz fazladır. 

Başlıca kullanılan ürünler arasında gazlı ve meyveli içecekler, çikolata, kek, şekerleme, meyveli yoğurtlar, salata sosları, besin ve tahıl barları, enerji içecekleri, reçel, marmelat ve jöle gibi birçok işlenmiş üründe yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Yüksek fruktozlu mısır şurubunun şekerden daha kötü olduğu söyleniyor ancak birinin diğerinden kötü olduğunu gösterir kanıt bulunmamaktadır. İkisinin de fazla miktarda tüketilmesi sağlık açısından zararlı olduğu bilindiğinden tüketimlerine özen göstermekte yarar vardır.

Şeker ve HFCS yerine kullanılabilecek en iyi alternatifler bal, stevia ve pekmezdir.




[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: sakkaroz, fruktoz, glikoz, mısırnişastası, hfcs, tatlandırıcılar, şeker, health, healthy, sağlıklıbeslenme, healthyfood, sağlıklıyaşam, healthylifestyle, yüksek fruktozlu mısır şurubu