Menü

Borsada İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler facebook paylaş Borsada İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler twitter paylaş Borsada İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler google plus paylaş Borsada İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler linkedin paylaş
06.05.23
Cumartesi


Borsada İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Borsada işlem yapmak, borsada işlem gören halka açık şirketlerin hisselerini alıp satmayı içerir. Bir hisse senedi satın aldığınızda, şirketin kısmi sahibi olursunuz ve temettü olarak da bilinen kârının bir kısmına hak kazanırsınız ve hisse senedinin değerinde zaman içinde potansiyel değer artışından yararlanabilirsiniz.


Borsada işlem yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:


Bir aracı kurum seçin: Hisse senedi alıp satmak için bir aracı kurumda hesap açmanız gerekir. Bu firmalar borsaya erişim sağlar ve genellikle bilinçli yatırım kararları vermenize yardımcı olacak araştırma ve analiz araçları sunar. Aracı kurumlar bazen yanıltıcı olabilir fakat burada önemli olan sizin yaklaşımınızdır. Aracı kurumların günlük bültenlerini kesinlikle takip etmelisiniz fakat her al veya sat dediklerini yapmamanız gerekiyor. 


Araştırma yapın: Herhangi bir alım satım yapmadan önce, hissesini satın almak istediğiniz şirketin araştırmasını yapmak önemlidir. Büyüme potansiyelini değerlendirmek için mali tablolarına, kazanç raporlarına ve sektör trendlerine bakın. Ayrıca bist30 bist50 bist100 gibi kavramları araştırın ve bist30 da yer alan hisseleri almaya dikkat edin.


Yatırım stratejinizi belirleyin: Uzun vadeli yatırım yapmak mı yoksa kısa vadeli ticaret yapmak mı istediğinize karar verin. Uzun vadeli yatırım, hisse senetlerinin uzun süre alınıp elde tutulmasını içerirken, kısa vadeli ticaret, kısa vadeli piyasa dalgalanmalarından yararlanmak için hisse senetlerinin daha kısa bir süre içinde alınıp satılmasını içerir. Kısa vade her zaman daha risklidir. İlk olarak uzun vadeli yatırıma yönlenin. Örneğin alacağınız hisse senedini minimum 12 ay elinizde tutacağınızı planlayın. İlerleyen dönemlerde araştırdığınız hisse senetlerine göre kısa vade yatırımlarda yapabilirsiniz. 


Riskleri anlayın: Borsada işlem yapmak, tüm yatırımınızı kaybetme olasılığı da dahil olmak üzere doğal riskler taşır. Risklerin farkında olmak ve yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar para yatırmak önemlidir. Borsa vadeli hesap, likit fon gibi risksiz bir yatırım değildir. Çok fazla kaybedebilir veya çok fazla kazanabilirsiniz. Bu yüzden ihtiyacınız olmayan para ile yatırım yapmanız çok önemlidir. 


Yatırımlarınızı takip edin: Hisse senetlerine sahip olduğunuz şirketlerin performanslarını düzenli olarak takip ederek yatırımlarınızı takip edin. Bu, ne zaman satın alacağınız veya satacağınız konusunda bilinçli kararlar vermenizi sağlayacaktır. Borsa yatırımında teknik ve temel analiz çok önemlidir. Yatırım yapacağınız her bir firma için iki analizi de yapıp öyle yatırım yapmanız gerekiyor. Belirli aralıklara yatırımlarınızı da kontrol etmeniz gerekiyor. Son durum nedir? Herhangi bir temettü verdi mi gibi çeşitli nedenlerden dolayı takipte kalmanız gerekiyor. 


Güncel kalın: Finansal haber yayınlarını okuyarak, sosyal medyada piyasa analistlerini takip ederek veya finansal haber bültenlerine abone olarak piyasa haberleri ve trendlerinden haberdar olun.





[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: borsa, yatırım, hisse senedi, para, borsa yatırımı, yatırımda dikkat edilmesi gerekenler