Menü

Monosodyum Glutamat MSG Nedir facebook paylaş Monosodyum Glutamat MSG Nedir twitter paylaş Monosodyum Glutamat MSG Nedir google plus paylaş Monosodyum Glutamat MSG Nedir linkedin paylaş
14/03/2019
Perşembe


Monosodyum Glutamat MSG Nedir


                    MonoSodyum Glutamat kısacası MSG’yi tanıyalım

MSG olarak da bilinen Monosodyum Glutamat; doğal olarak en fazla ortaya çıkan esansiyel olmayan amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur.  
Çin Tuzu olarak nam salmış olan Monosodyum Glutamat (MSG), içerisine konulan yiyeceklerin tadının daha güzel algılanmasını sağlamak için kullanılan bir katkı maddesidir. 

Asıl amacı, yemeğin türü fark etmeksizin besinin oldukça lezzetli olduğunu düşünmemizi ve bu besinin beynimizde sıklıkla tüketilir bir besin olarak kodlanmasını sağlamaktır.

MSG içeren gıdalara bakacak olursak listenin başında cips türlerinin hemen hemen hepsi yer almaktadır. Katı yağlar, et ve tavuk suyu tabletleri, paketlenmiş soslar ve çorbalar, hazır tavuk ve et ürünleri ( hamburger, nugget vb. ), paketlenmiş “abur-cubur” sınıfı başlığı altındaki yiyecekler şeklinde liste devam etmektedir. 

MSG’nin insan sağlığına zararları  ise:
o Büyüme çağında olan çocukların sıklıkla MSG’li besinler tüketmesinin sonucunda büyüme hormonları baskı altına girebilmektedir.

o MSG’li gıdalar vücutta insülin hormonunun seviyesini arttırdığından, diyabet rahatsızlıklarına ve pankreas hastalıklarına sebep olabilmektedir.

o Sinir hücrelerine zarar verici bir etkisi olduğu saptanmıştır. Bu sebepten dolayı epilepsi, parkinson gibi sinir sistemine bağlı hastalıkları olan kişilerin MSG’li  ürünler kullanmaları tavsiye edilmemektedir.

o Astım hastası kişilerin MSG’li ürün tüketmeleri halinde, astım krizlerinin tetiklendiği belirlenmiştir.

o Gözlerdeki retina tabakasına zarar vererek göz bozuklukları yaratabilmektedir.

o MSG içeren ürünler, hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerinde aynı etkilere maruz kalmasına neden oluyor.

#monosodyumglutamat #msg #bunlarıbiliyormusunuz #cips #hazıryemek #katkımaddesi #sağlıklıbeslenme #çintuzu #hamburger #pizza #bulyon

Umarım tehlikenin farkına varmışsınızdır :)








[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: monosodyumglutamat, msg, bunlarıbiliyormusunuz, cips, hazıryemek, katkımaddesi, sağlıklıbeslenme, çintuzu, hamburger, pizza, bulyon