Menü

internetten satış yapmak için gerekenler facebook paylaş internetten satış yapmak için gerekenler twitter paylaş internetten satış yapmak için gerekenler google plus paylaş internetten satış yapmak için gerekenler linkedin paylaş
13.12.2020
Pazar


internetten satış yapmak için gerekenler


Son yıllar, son aylar, son günler… İnternetten satış dur durak bilmeden tüm hızlıyla devam ediyor. Virüs, pandemi derken hepimiz kapalı alanlara bağlı yaşıyoruz. Bu durumda internetten satışın popülaritesini hızla artırdı. Çok çeşitli projeler geliştiriliyor. Bazı projeler tutarken bazı projeler doğduğu gibi ölüyor. Bu konuya şimdi detaylı girmeyeceğim :) Bu konuda da danışmanlık verdiğimi bilmenizi isterim.

İnternetten satışın onlarca çeşidi var. Ben bugün en klasik olandan bahsetmeye çalışacağım. Senaryomuz belirli ürün veya hizmetin internet üzerinden satışı yönünde. Al sat yapıyor olabilirsiniz, üretici olabilirsiniz…

1- Firma Kurmak
İlk olarak bir firma olmanız gerekiyor. Bu konuyu gözünüzde büyütmeyin. Özelikle kadınsanız devlet teşvikleri fazlasıyla var. Bu işe küçük küçük başlayabilirsiniz. Firma kurarken şahıs firması kurmak iyi bir başlangıç olacaktır. Maliyetleri en düşük olan şahıs firmasıdır. Kurulması çok kolay ve hızlı, kapanması çok kolay ve hızlıdır. Eğer iki kişiyseniz ortaklı bir şahıs firması kurabilirsiniz(adi ortaklık). Şahıs firması kurduğunuzda resmi kurumlara başvurularınızı yapabilir, fatura kesmek gibi yasal işlemleri yapabilirsiniz. Ticaret hayatınız boyunca şahıs firmasında kalabilirsiniz. Artıları ve eksileri değişir. Hazır bu yazıyı yazıyorken size tavsiyelerde de bulunayım. Bu konuda bir muhasebeci veya mali müşavir ile çalışabilirsiniz. Bu konuda sizi babama yönlendirebilirim :)

Firma kurduğunuzda çeşitli sorumluluklarınız olur. Kesilen fatura üzerinden ve firma olduğunuz için çeşitli vergiler, firma sahibi olduğunuz için sgk tarafına ödeme, muhasebe ücreti gibi ufak tefek giderleriniz olacak. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, eğer ileriye dönük bu işi büyütme planlarınız varsa kesinlikle marka tescil başvurunuzu yapın ve belgenizi alın. İleride çok işinize yarayacaktır.

2- Ürün
İnternetten satış yapma yolunda başlangıç yaptıysanız muhtemelen aklınızda ürün fikri vardır. Bu aşamada, al say yapabilirsiniz, üretici olabilirsiniz veya stoksuz satış (dropshipping) yapabilirsiniz. İnternetten satış işlerine başlıyorsanız size tavsiyem üretici olmanız yönünde :) Eğer bir ürünü üretip satıyorsanız daime bir kaç adım öndesiniz. Fiyatları siz belirlersiniz, kar marjlarınız yüksek olur, desteği direk siz verirsiniz, kaliteyi siz belirlersiniz…

3- Alışveriş Sitesi
Firma kuruldu, ürünlerimiz belli artık bunları internet ortamına taşımamız gerekiyor. Fark ettiyseniz bazı bölümleri hızlı geçiyorum. Örneğin ürününüzü internet ortamına taşımanız için görsel ve videolarının çekilip hazırlanması gerekiyor. Diyelim bunlar da hazır, artık bir alışveriş sitesine ihtiyacınız var. Buradan yolunuz 2 ye ayrılıyor. Hazır eticaret sitelerinden birini kiralayabilir veya kendinize özel tam hayallerinizdeki gibi özel alışveriş sitesi yazılımı yaptırabilirsiniz. Burası bütçeniz ile ilgili olmakla birlikte ne olursa olsun özel sitenizi yaptırmak sizi bir kaç adım öne geçirecektir. Hazır site kiralamak hızlı, özel yazılım yaptırmak biraz daha vakit ister. İşin kötü tarafı ileride hazır kiraladığınız eticaret sitesinden özel siteye geçtiğinizde arama motoru tarafında karşınıza bir çok problem çıkacak. Bazı konularda kendinizi sıfırlamanız gerekecek… Alışveriş sitesinide ayarladıysanız artık ürünlerinizi yükleyebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken bir konuda online ödeme sistemi. Bankalarla anlaşıp sanal pos alabilirsiniz. Henüz başlangıç aşamasında olduğunuz için bankalar pek sıcak bakmayacaklardır. Diğer yandan hazır ödeme sistemlerini kullanabilirsiniz. Payu, iyzico bunlardan bazıları. Bu sayede kredi kartı ile ödeme alabilirsiniz. 

4- Sosyal Medya
Olmazsa olmaz konulardan biri internet üzerinden satış yaparken sosyal medyayı kullanmak. Sosyal Medya’yı aktif bir şekilde yönetmekle kalmayıp düzenli olarak reklamlarınızın da verilmesi gerekiyor. Sosyal Medya konusuna fazlasıyla önem vermelisiniz. Burada hangi sosyal mecra daha önemliyi düşünmektense, güncel olarak hangi mecra daha favori onu bulmak gerekiyor. Tüm sosyal mecralarda markanızın adıyla hesabını açmanız gerekiyor. Bu yıllarda en favori sosyal mecra instagram, bilginiz olsun. 

5- Sanal Pazar Yerleri
İnternetten satış yaparken bir sonraki basamak sanal pazar yerlerindeki mağazalarınızı açmak olacaktır. Bu madde biraz bonus oldu fakat sanal pazar yeri hesaplarınızı açmanız gerekiyor. Buralarda markanızın yer alması önemli, en kötüsü reklamınız olacaktır ve az çok satışlarınız olacaktır. Özellikle üreticiyseniz ve fiyatları siz belirleyebiliyorsanız bu sitelerde satışlarınız fazlasıyla iyi olacaktır. Stoklarınızı yüksek tutmaya dikkat edin.

Evet bu makalede yüzeysel de olsa internetten satış yapacaksanız neler yapmalısınız bahsettim. Tabi tüm bu konularda danışmanlık veriyorum, bana ulaşabilirsiniz. 

Danışmanlık konusunda başlıkları listeleyecek olursam;
- Firma kuruluşu desteği.
- Sanal pos başvuraları ve alışveriş sitelerine entegrasyonu
- Özel e-ticaret yazılımı. Rella Medya’da ajans olarak yazılımınızı yapabiliyoruz.
- Marka tescil başvurusu.
- Ürün fotoğraf ve video çekimleri. Rella Medya’da çekimlerinizi yapabiliyoruz.
- Sosyal medya yönetimi. Rella Medya bünyesinde sosyal medya yönetiminizi yapabiliyoruz.
- Reklam yönetimi. Rella Medya’da profesyonel reklam yönetiminizi yapıyoruz.
- Sanal Pazaryeri yönetimi. Tüm sanal pazar yerlerinde firma kuruluşlarınızın yapılmasından, satışlarınızın yönetilmesine kadar destek verebiliyoruz. 

Umarım her şey gönlünüzce olur. Bol bol satışlarınız, cirolarınız olur. 

Herkese iyi çalışmalar.
Aybar Dumlu




[ YORUM YAZ ] [ YAZDIR ]
Anahtar kelimeler: alışveriş, eticaret, alışveriş, online alışveriş, online satış, internetten satış